Monday, November 4, 2013

MUDAHNYA LUPA

Lama dah aku tak mencoret-coret kat sini. Bukannya apa, aku ni bukan sejenis insan yang 'cliche' (dalam bahasa yg selalu diguna dalam penerbitan filem)... Berulang-ulang! Maksudnya, aku sendiri memang tak suka membaca isu atau cerita yang diulang-ulang puluhan kali... so, aku sendiri pun tak nak lah mencoret isu yang dah diulang tayang oleh orang lain ratusan kali tu jugak... sebab tu lah juga aku tak suka dengan polisi astro... kehkeh

Sejak coretan terakhir aku dulu sampai la ni, sebenarnya banyak jugak benda yang berlaku dan 'terkait' dengan aku. Tapi tak tau kenapa rasa macam malas lah nak ketuk keyboard ni... Simpan-simpan, pas tu aku lupa... Tapi makin lama makin gian pulak... so untuk isikan ruang yang kecik ni, aku ketuk jugak lah sikit.. supaya tak 'lupa'... kihkihkih..

Well, aku bukan penganalisa politik atau ekonomi. Tidak pula memegang tauliah sebagai pakar motivasi. Malah jauh sesangat sebagai kolumnis yang berwibawa macam 'diaorang'... Namun, sebagai pemegang mykad yang sah dan sebagai pembayar bil internet setiap bulan serta pembayar cukai, aku rasa aku juga wajar untuk meluahkan rasa hati aku sendiri... Macam syok sendiri lah tu... kihkihkih...

Mmm, sejak PRU 13 rasanya Sg Limau menjadi pemula kepada kempen politik seumpamanya setelah agak senyap sikit...  hari ini juga adalah PRK yang pertama dalam penggal ini... So, pasti banyaklah isu yang 'dipermainkan' oleh dua-dua pihak sebab kalau nak tunggu 5 tahun lagi, lama sangat tu kan? hehe 

Umum tahu selepas pilihanraya umum lalu pelbagai 'kisah suka duka' berlaku dalam negara. Kisah keselamatan, kisah kenaikan harga barang, kisah 'statement' geligeman dari pemimpin yang dipilih, kisah laporan audit, bajet, gst dan macam2 kisah lagi... Pastinya semua 'basic storyline' ini akan dijadikan 'skrip' untuk 'produksi prk' yang akan diadakan pada hari ini... Namun siapalah aku nak menyibuk sangat ni... Aku cuma seorang 'penonton' yang memegang 'remote-control' untuk tukar channel kalau tak suka... 

Sejujurnya aku rasa kesian sesangat bila nampak orang kita agak 'terkucil' adabnya tiap kali tibanya saat-saat pemilihan gini... Media pulak satu-satunya ruang dan tempat untuk masing-masing melepaskan 'rasa' dan 'feel' yang kononya tersangatlah 'jujur' itu. Tengok aje posting di fb, twitter dan lain-lain platform media. Komentar yang putih, hitam, kuning, hijau dan macam2 warna pun ada... malah lebih parah (pada aku) bila ada statement yang di post macam kata2 yang pernah aku dengar dari kawan-kawan ketika sekolah rendah dulu... hebat sungguh! 

Ada kalanya akibat terlalu ghairah sebab nak dilihat pintar dan bijaksana, statement dan komen yang dikeluarkan terpercik ke muka pentuturnya sendiri... Tapi apa de hal!  pas tu mesti ada yang back-up! So, lama-lama it will just gone with the wind... Benarkah orang 'kita' mudah lupa?

Namun sampai bilakah 'permainan' sebegini akan terus dipersembahkan dalam pentas kehidupan kita yang bertamadun ini? Kalau lu faham maksudnya 'Lu dan gua' lah yang harus mencari jalan untuk bersama-sama menghentikannya... Tapi camno?

Ngomel sendiri je la dulu yo!

MY Channel

Loading...