Friday, March 29, 2013

FINAL COUNTDOWN

Hari ni dah 29hb March 2013... Deadline untuk 'perayaan' PRU 13 semakin hampir. Namun tiada tanda-tanda sangkakala akan ditiup dalam masa terdekat biar pun bermacam-macam spekulasi 'bertiup' disana-sini.

Sebenarnya aku pun tak lah kisah sangat bila nak tiup sangkakala tu. Sebab aku tak de apa-apa kepentingan dengan depa ni... Cuma aku concern dengan urusan produksi aku. Kalau ditiup esok pagi, bermakna seluruh pelosok negara akan 'meriah' dengan poster, banner dan lain-lain... Sekurang-kurangnya sebulan sebelum PBT mengeluarkan notis untuk menurunkan semuanya (aku ambik contoh pengalaman lalu)...So, projek shooting aku akan sedikit sebanyak terganggu juga untuk bagi mendapatkan sudut visual yang 'clean'... Sabor je lah...

Sebulan dua ni macam-macam berita 'gempak' aku dengar. Jujur sekali aku katakan, aku sengaja tak nak mencoretkan apa-apa kat sini sebab tak nak dilihat pro kepada mana-mana pihak. Namun setiap hari aku mengikuti hampir semua perkembangan melalui media sosial, twitter dan FB. So, aku pun agak bingung jugak dengan sikap dan reaksi para pemimpin yang aku respect selama ni... semakin nampak defensif bila berdepan dengan cabaran...

Apa yang dapat aku rumuskan secara peribadi, ramai antara kita masih 'kurang matang' dalam membahas sesuatu isu. Di ambang PRU13 yang semakin hampir ni, semua perkara nak di politikkan demi mencapai matlamat masing-masing. Come-on lah, kita sudah merdeka lebih 50 tahun dan lagi 7 tahun kita nak mencapai status negara maju. Kalau pemikiran segelintir dari orang kita di tahap ini, apakah yang bakal kita capai pada tahun 2020? 

Pada aku, masih terlalu banyak perkara yang harus kita fikir dan bahaskan secara matang. Masa yang tinggal pula terlalu pendek untuk kita 'membuang' waktu bagi 'meneka-neka' perkara yang tidak jelas hujung pangkalnya. Lebih teruk lagi, para pemimpin atasan terpaksa menggunakan banyak waktu, tenaga dan pemikiran untuk memperjelaskan isu yang sengaja di 'cipta' oleh segelintir yang berkepentingan...

Mungkin sebab itulah mereka ni tak sempat nak finalise secara bersama untuk memilih saat yang sesuai bagi meniup sangkakala PRU... Bagaimanapun, masa yang tinggal cuma beberapa hari saja lagi untuk bertindak.
Dan aku percaya sekarang ni suka atau tidak, masanya sudah sampai dan tiada lagi pilihan melainkan time untuk semua orang melakukan countdown.... Jom! 10, 9, 8...

Its a final countdown....

MY Channel

Loading...