Friday, October 21, 2011

‘RAMAS’ | SAPA NAK JAWAB?

Adooiiiiih!  Sejak minggu lalu hampir semua media kat tanahair aku ni berlumba-lumba nak mencoretkan isu ‘ramas’ dan ‘buah…. tuuuuttt’… yang tak jelas kebenarannya. Dan semalam pulak di dewan rakyat, kecoh kisah definasi ‘liwat’ dalam draft seksyen 14 enakmen hudud...  Cari publisiti apa pulak seorang ‘YB’ ni? Poyo betul….Rasanya macam tak bertamadun.  Aku fening membaca isu-isu ini. Aku rasa ramai juga orang lain yang sependapat dengan aku.
Aku terfikir macam-macamlah pulak, walaupun tak pernah masuk kat dewan milik rakyat tu (sebab namanya dewan rakyat). Kalau dah hari-hari diorang yang dipilih oleh rakyat ni dok bincang pasal benda-benda macam ni, bila nak bincang pasal ekonomi? Mana dia perbahasan tentang bajet? Transformasi? Isu kebajikan makcik luar bandar dan yang sewaktu dengannya? Walaupun aku tahu, isu yang dibangkitkan tu melibatkan pasal hukum-hakam… Tapi arif sangat ke orang yang membangkitkan tu? Kalau Cuma suam-suam kuku, baiklah rujuk dengan orang yang layak dulu… lagipun kalau nak berjuang tentang hukum agama, tak yahlah pakai ayat-ayat sumbang-sumbing cam tu… Islam tu suci dan bersih segala-galanya… Janganlah sebab kepentingan peribadi, korang nak kotorkan…Malu la sikit kat bangsa lain…
Dalam isu ‘ramas’ tu sapa nak jawab? Orang yang dikatakan ‘diramas’ dah pun buat statement. Tu diaaaa….. Minah tu duduk kat oversea la pulak… kah kah kah… kantoi!  Jelas dia tak de kena-mengena dengan episode ‘ramas-meramas’ ni.  Sapa punya kerja selama ni beb? So, nak tuding jari kat sapa pulak lepas ni? Apa pun, orang yang tak termasuk ‘dalam itu gambar’ dah dimalukan.

Sorrylah, aku nak tanya sikit. Ini ke budaya pemimpin yang dipilih oleh rakyat Malaysia?
© Senyum Poyo

Tuesday, October 18, 2011

5 KUMPULAN MELAYU?

Sejak kebelakangan ini, aku tengok masyarakat melayu di Malaysia ni dah menjadikan tuduh-menuduh, fitnah memfitnah sebagai budaya harian. Kewujudan teknologi internet dan media yang sewaktu dengannya dah jadi platform kepada golongan yang cuba mencari populariti. So, selagi boleh, segala isu telah cuba dipolitikkan. Maka, terburailah ikatan kemelayuan yang dibentuk oleh nenek moyang kita dulu...

Dari pengamatan aku sendiri (tak kisahlah betul ke tak), masyarakat melayu di Malaysia ni dah terbahagi kepada 5 kumpulan:

1. Melayu UMNO ( kita semua tahu )
2. Melayu PAS ( kita tahu, mereka tahu )
3. Melayu PKR ( kita-kita tahu )
4. Melayu atas pagar ( kita tak tahu )
5. Melayu Melayu ( dia aje yang tahu )

Yang aku nampak jelas, 3 kumpulan teratas terus-menerus bertelagah dan menuding jari antara satu kumpulan dengan yang lain. Manakala kumpulan ke 4 menanti 'kesesuaian waktu' untuk melompat ke 'kawasan selamat'... Mungkin sebahagian dari kumpulan ke 5 aje yang bercita-cita untuk mempertahankan perpaduan kesemua kumpulan itu... boleh ke? Wallahu a'lam.

Aku bukan nak bercerita tentang politik kat sini. Lagipun, sapa nak peduli ngan aku... aku pun langsung tak peduli... kah kah kah...
Tapi sebagai seorang daripada manusia yang berbangsa melayu, aku tak leh nak tipu diri aku sendiri. Aku memang sedih dan kecewa melihat perkembangan ini. Tapi aku pun tak dapat buat apa-apa selain mencoretkan rasa hati aku kat sini. Tu pun kalau ada orang nak baca... kih kih kih... pas tu? hampeh!

Sedar atau tidak, kita sedang ditertawakan oleh bangsa lain. Biarpun sepoyo mana pun coretan aku ni, terimalah hakikat bahawa kita harus berbuat sesuatu... Perbalahan yang berterusan ini sedang mengisyaratkan, bahawa bangsa kita sedang berada diambang 'kehancuran'.

Komen Dr M baru-baru ni bahawa melayu mungkin akan hilang kuasanya di tanahairnya sendiri dalam tempoh 10 tahun akan datang, mungkin ada betulnya...  cuba korang renungkan jap... Mungkin korang memang dah sedar, tapi tak leh buat apa pun ( macam aku jugak lah)... abih camno? 

Woiiii orang yang diamanahkan untuk menjadi pemimpin! tolonglah buat sesuatu... Jangan sampai hanya menang pidato kat media, tapi akhirnya bangsa sendiri terburai....

Ya Allah, selamatkanlah bangsa dan agama yang aku cintai ini...

© Senyum Poyo

Saturday, October 8, 2011

ALAHAI | 'MAT SERBAN' TERUS MELALAK!

Aku cuba tak nak fikir tentang mat 'serban' yang sorang ni... tapi lagi aku tak nak tahu, lagi macam-macam dia cuba provoke. Walaupun dia bukan provoke aku, tapi geram juga bila terbaca 'coretan keramat' dia setiap hari...

Semalam ketika PM sedang bentangkan budget, si 'Mat Serban' ni tak habis-habis berikan pandangan dia kat twitter. Kononnya ada beberapa usul yang dia buat, telah ditunaikan oleh PM. Peeerrrgh! dahsyat tul... wa respek lu 'Mat Serban'... Bagi aku, tak pe lah kalau usul tu memberi kebaikan kepada semua... terimakasih lah 'Mat Serban' sebab buat usul yang 'terbaik' ... kih kih kih... tapi tak yah lah nak heboh satu kampung Yop!

Tapi dalam pada dia cuba 'menyampaikan mesej' belanjawan (kononnya nak tolong sampaikan pada seluruh malaya la tu), dia selang-selikan dengan provokasi yang buat kan orang macam aku ni bengang! Tak yah lah aku tulis apa yang dia provoke sebab korang (yang sama spesis dengan aku...kakaka) mesti sakit hati punya... aku pun tak nak jadi batu api... kang tak pasal-pasal kena akta hasutan pulak... aku ni nak cuba se 'nutral' yang boleh... kih kih kih

Tapi dari lain perspektif, aku rasa elok jugak dia terus melalak siang malam sekarang ni.... sebab manusia kat bumi Malaysia ni tak sebodoh yang dia hingat! lama-lama penat lah dia tu.... pas tu dia diam la kan?

Pesan aku pada 'Mat Serban', udah-udah le tu Yop! Buktikan keperihatinan ko tu dengan tindakan yang rasional.... bukan dengan mengutuk orang 24/7... Tak yah la cari publisiti murahan macam tu... Insya Allah kalau panjang umur, kita cuma tinggal 9 tahun je lagi nak sampai tahun 2020... Macamana nak maju kalau terus berbalah cam ni....

Itupun kalau panjang umur sampai tahun 2020... kalau tak, Munkar & Nankir dah tunggu nak buat sessi soal jawab dengan kita.... camno Yob?

© Senyum Poyo

Thursday, October 6, 2011

JOKE | BUSINESS DENGAN AIR LIUR

Aku nak kongsi satu joke yang kawan aku terbaca pagi tadi. Mungkin korang dah pernah baca atau dengar tentang joke ni… Aku tak kisahlah. Aku nak tulis juga… kah kah kah!
Zaman sekarang nak dapatkan business terlalu challenging. Tapi bagi yang pandai menggunakan akal yang dikurniakan Allah, ini tak menjadi masalah. Contohnya macam joke ni :
Seorang bapa memberi tahu anak bujangnya yang degil :
“I don’t care, I want you to marry someone of my choice”.. Then the son response : “NO! I have my own choice”
Then the father said : “I want you to marry Bill Gates Daughter!”  Then the son said:  “Huh.. oh YES!”
Then the father go and meet Bill Gates: “ I want my son to marry your daughter!” Then Bill Gates said:  “What? NO NO NO! NO WAY!”
Then the father  simply said: “My Son is an Executive Director at World Bank….”  Then, Bill Gates turn and look at him with smile: “Huh!  oh YES.. agreed…”
Next day, The father went to World Bank and talk to the CEO… “ I want you to appoint my son working as an Executive Director in this Bank..”  The CEO of World Bank said : “Get lost!....  Then before the father leaves the room, he cynically said : “Btw, My Son is Bill Gates’ Son inlaw…”
Then, the CEO of World Bank rush to approach him : “Wait Sir! Your Son can start work tomorrow….”
 
Kih Kih Kih… Tak yah nak susah-susah buat proposal yang panjang lebar… simple words and direct-to-the-point… berbekalkan air liur je and you'll get the deal! kih kih kih…
Moral of the story yang aku dapat dari cerita ni ialah, zaman sekarang perlu berani dan smart untuk berfikir secara kreatif… Ini lah formula yang dipakai oleh orang-orang yang sukses agaknye ye…. Tapi biar la betul caranya… silap haribulan, kena hambat pulak…
Selamat mencuba…. Kih kih kih!
© Senyum Poyo

MY Channel

Loading...